Zelf een zorgverzekering afsluiten

hospitalVolgens de wet moet iedereen in ons land verzekerd zijn tegen zorgkosten. Hiervoor is de speciale zorgverzekering in het leven geroepen. Er zijn veel verschillende aanbieders van deze verzekering. Zij bieden allemaal andere zorgverzekeringen aan. Als kind is het overigens niet verplicht om zelf zo’n verzekering af te sluiten. Jij bent dan namelijk met je ouders meeverzekerd. Althans, wanneer je jonger dan 18 jaar bent. Vanaf 18 jaar is iedere Nederlander namelijk verplicht om zijn eigen zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering 18 jaar wanneer aanvragen?

Zoals net aangegeven, ben jij vanaf je 18e levensjaar verplicht om jezelf te verzekeren tegen zorgkosten. Indien jij binnenkort 18 jaar wordt, vraag jij jezelf vast en zeker af wanneer jij je zorgverzekering 18 jaar moet aanvragen. Je doet er goed aan om dit al enige tijd voor je verjaardag te regelen. Ga je vooral niet pas na jouw 18e verjaardag verdiepen in de verschillende verzekeringen. Je neemt in dat geval mogelijk overhaaste beslissingen en dat kan ervoor zorgen dat jouw zorgverzekering aanzienlijk duurder uitvalt dan nodig. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Premie zorgverzekering vanaf 18 jaar

insuranceWanneer jij een zorgverzekering af wilt sluiten, kom je er al snel achter dat je hiervoor premie moet betalen. Dit bedrag betaal jij maandelijks aan de verzekeraar waarbij jij verzekerd bent. De premie zorgverzekering vanaf 18 jaar is echter niet overal hetzelfde. Sluit daarom ook nooit klakkeloos ergens een zorgverzekering af. Je doet er goed aan om eerst een goede vergelijking te maken. Kijk niet alleen naar de premie die jij moet betalen. Let vooral ook op de inhoud van jouw zorgverzekering. Bij de ene verzekeraar krijg jij namelijk aanzienlijk meer voor de maandelijks premie dan bij de ander.

Zorgverzekering 18 jaar zorgtoeslag

Jij schrikt vast en zeker best van de premie die jij moet betalen wanneer jij je eerste zorgverzekering af gaat sluiten. De kans is groot dat jij meer dan 100 euro per maand kwijt bent. Gelukkig hoef jij niet zelf op te draaien voor al deze kosten. In Nederland kennen we namelijk zorgverzekering 18 jaar zorgtoeslag. Dit houdt in dat jij een bijdrage ontvangt om te voorzien in jouw zorgkosten. Hoe hoger jouw inkomen is, des te lager is de zorgtoeslag die jij ontvangt. Als 18-jarige is jouw inkomen ongetwijfeld nog niet heel erg hoog. Dit betekent dus dat je een flink bedrag aan zorgtoeslag opstrijkt. Al met al vallen de kosten voor jouw zorgverzekering hierdoor nog behoorlijk mee!